Бисквитена торта със шоколад и маскарпоне

Бисквитена торта със шоколад и маскарпоне

Рецептата е подходяща за греховната вечеря по време на въглехидратните дни от 90 дневната диета.

Продукти:

1 – 2 Пакета бисквити „Закуска“ по избор или пакет бишкоти
1 бурканче течен шоколад
400 гр. течна сладкарска сметана (може и готварска, като се прибавя 1 с.л. пудра захар по време на разбиването)
500 гр. маскарпоне (може да се замени с несолено крема сирене)
мляко (за потапяне на бисквитите)
какао (по желание)

Приготвяне:

Поставяме бурканчето с течен шоколад в гореща вода, за да се втечни максимално.
За крема:
Течната сметана се охлажда във фризера за 15-20 мин, за по-лесно разбиване и за да се запази разбитата сметана твърда. След това се разбива с миксер. Ако се използва течна готварска сметана, може да се добави и съвсем малко пудра захар. След като сметаната е добре разбита, към нея се добавя и маскарпонето и също съвсем леко се разбива. Не е нужно да се разбива до хомогенна смес, за да се усеща вкуса по време на консумация.

В по-дълбока чиния наливаме мляко, което ще се използва за потапяне на бисвитите.

За нареждането на тортата използваме по-дълбок съд (йенско стъкло, тава или форма за торта с махащи се страни). В нея нареждаме ред потопени в мляко бисквити. При потапянето на бисквитите, те не трябва да се държат много в млякото, защото иначе омекват бързо. След като сме наредили първия ред бисквити, изливаме една част от течния шоколад и разнасяме леко със шпатула. Отгоре слагаме част от сметаната и отново разнасяме. Повтаря се според дълбочината на формата като оптимално е да се наредят 2 или 3 реда бисквити. Завършва се с ред бисквити, течен шоколад и отгоре сметана. Върху сметаната може да се поръси какао по желание.

Тортата трябва да престои в хладилник минимум 24 часа преди консумация, за да могат бисквитите да омекнат добре и да поемат влажността от сметаната.

 

Share Button

Comments are closed.