Храносмилателни периоди

Храносмилателни периоди и режим на хранене

Храносмилателни периоди

Ежедневното хранoсмилане е разделено на 3 периода. Всеки период е с продължителност 8 часа. Tова са: период на пречистване на организма, период на хранене и период на храносмилане. Периодите се редуват в този ред като това кой период в колко часа започва е специфичен за всеки организъм. Това зависи изцяло от вашия начин на живот или по-точно в колко часа ставате сутрин, в колко обядвате, в колко вечеряте и т.н. Ако вие правте тези неща винаги или поне в повечето случаи в точно определено време, то организмът ви си има изграден режим. Ако обаче пропускате хранения или те са в абсолютно различно време всеки ден, то е необходимо да поработите върху това, защото така стресирате организма си.

Период на пречистване

При повечето хора, този период е между 4ч. сутринта и 12ч. на обяд. Счита се, че това е периода за приемане на закуска. По време на този период е необходимо да се ядат само плодове или зеленчуци и да се приемат много течности (вода, чай). Плодовете и зеленчуците могат да се заменят със плодови сокове (без подсладители) или зеленчукови сокове (без подправки). Важното е да не се смесват на едно ядене, за да може организмът ви да ги обработи по-бързо без да се натоварва. Също така е позволено да се яде по няколко пъти като един вид плод, зеленчук или сок се приема за едно хранене. Според 90 дневната диета между отделните хранения в този период трябва да се остави интервал от 2 часа. Важно е да се знае, че не трябва да пропускате закуска, защото тя „събужда“ храносмилането и подготвя организма за следващите хранения (обяд и вечеря).

Период на хранене

При повечето хора, този период е между 12ч. на обяд и 20ч. вечерта. Този период обхваща времето за обяд и вечеря. Тук не е толкова важно количеството приета храна (въпреки че има ограничения), колкото комбинацията между отделните продукти и периодите на почивка между храненията. 90 дневната диета разделя храните на няколко основни групи според преобладаващия им състав като в различните дни се консумират храни от различна хранителна група. Те са в строго определен ред, който не бива да се нарушава. Ако в някой от дните си позволите прегрешение, то просто го пропуснете като на следващия ден продължете според графика. Не се допуска разменянето на дни, защото така се нарушава ротацията на въглехидратите, заложена в основите на диетата.

Период на храносмилане

Този период е през нощта. По време на този храносмилателния цикъл не трябва да се приема храна.

Приложение за Андроид „90 дневна диета“

Разгледайте нашето приложение за Андроид. С негова помощ лесно може да следите дните, килограмите и мерките си по време на диетата.

Share Button